Thursday, 30 June 2011

hari terakhir ku bersamamu

malam itu ayah memanggil aku kedalam bilik.."untuk ape?", aku bermonolog..tanpa berlengah aku menurut katanya..
malam itu ayah memelukku begitu erat...
aku tahu ayahku ingin berkata sesuatu kepadaku..aq hanya menadah telinga untuk mendengar..
aku merasakan bahawa malam itu tidak seperti malam-malam biasa..
ayahku berkelakuan pelik..
semua adik beradik yang ada dirumahku  pada hari itu pasti akan ayah peluk..
ayah memeluk kami dengan erat seakan-akan kami tidak akan berjumpa lagi..
ya!..memang tepat tekaan ku..ayahku telah pergi untuk selama-lamanya..
pada jam 2pagi..ku dengar suara akak aku mengejutkan aku..
rupa-rupanye ayah aku sakit..
pada hari itu aku tidak kesekolah..
aku hanya menunggu berita dari ibuku yang berada dihospital menuggu ayahku..
ayahku dihantar ke hospital bandar baru kemudian ke hospital pilah dan ke hospital seremban  tetapi dihantar semula ke hospital pilah..
esoknya aku pergi kehospital untuk melihat ayah..
ayah tidak sedar kan diri..ayah dalam keadaan koma..
saudara mara dan jiran tetangga sangat ramai pada masa itu..
air mataku mengalir perlahan-lahan..
setiap waktu lawatan, aku bersama keluarga pergi ke hospital untuk melihat keadaan ayah..
doktor pakar berjumpa dengan ibu dan akak aku untuk berbincang tentang keadaan ayah..
pada malam ketiga ayah sakit, jiran-jiran membuat bacaan yasin dirumah..
ibu ku menelefon dari hospital meminta aku dan adik beradikku datang ke hospital..setelah sampai, 
kami memeluk ayah..aku tidak sangka selepas sahaja kami semua mmeluk ayah..
ayah pergi..ibu dan akakku yang mahu mengambil wuduk ketika itu terkejut..
monitor sudah tidak menunjukkan sebarang bacaan nadi lagi..
ayah sudah pergi meninggalkan kami..
ayah pergi jam 12.05pagi..
air mata aku tidak dapat lagi ku tahan..empangan airmataku pecah..
setelah memeluk ayah ibu menyuruh kami pulang..
aku terasa seperti hilang arah..fikiran aku hanya pada kenangan ketika aku bersama ayah..
ayahku dikebumikan pagi jumaat..
sebelum ayah dikafan kan..itulah kali terakhir aku dapat melihat dan mencium dahi ayah..
aku tidak dapat tidur beberapa malam kerana terkenang kan ayah..
selepas ibu memujukku baru lah aku dapat tidur..
hingga ke hari ini, aku masih terbayang setiap kata-kata yang ayah ucapkan pada malam terakhir sebelum ayah koma..
ayah, adik tidak pernah lupa akan pesanan ayah..
insyaallah apa yang ayah nak akan adik tunaikan..
adik sayang ayah..
walaupun ayah sudah tiada dalam dunia ini..tapi ayah akan tetap dihati adik..
adik tidak akan pernah lupakan ayah..

:'(

Tuesday, 28 June 2011

Adat Perpatih 1

haa post kali ni aku tak merepek..tapi ni fakta..huhu
disebabkan aku berketurunan Minang yang mengamalkan sistem adat perpatih..
so aku nak cerite pasal suku aku..iaitu suku biduanda..
untuk info sahaja..kalo nak cerite sume nye memang tak larat..
so aku akan post lagi pada hari2 lain apa yang aku rase boleh di share..hehehe
k!..this is suku Biduanda in Adat Perpatih at N.9, Malaysia


BIDUANDA: Nama salah satu suku. Dipercayai suku asal yang ahlinya berketurunan Orang Asli tempatan. Hanya ahli suku ini sahaja yang boleh menyandang pusaka Undang atau Penghulu di semua luak Adat Perpatih melainkan luak Gunung Pasir dan luak Terachi.

>BIDUANDA LUAK JEMPOL
Di luak ini ada tiga suku Biduanda. Suku-suku trsbut ialah Biduanda yang mmberikan penghulu luak, Biduanda Mendatang dan Biduanda Waris.

Biduanda Mendatang
Suku ini wujud dalam luak Jempol dan bernaung di bawah suku Biduanda Waris. Anggota suku ini ialah pendatang dari Johol, Pahang , Pulau Pinang dan Muar,Johor. Suku ini tidak berlembaga. Buapak dlm suku ialah Tuk Kaya Menteri sebagai ketua dan setiap kumpulan pendatang mempunyai buapak sendiri iaitu Tuk Jegarang (pendatang dari Johol), Tuk Gompo (pendatang dari Pahang), Tuk Duka Menteri (pendatang dari Pulau Pinang) dan Tuk Gompo Muda (pendatang dari Muar/Johor).

Biduanda Waris
Suku ini menggabungkan tiga suku iaitu suku Biduanda Jawa, suku Biduanda Paduka Tuan, suku Biduanda Chinchang n suku Biduanda Sialang Putih.


*suku-suku diatas mempunyai maksud2 tertentu dan kturunan masing-masing
terlalu banyak untuk dijelaskan satu persatu..

so itulah keturunan aku..keturunan Biduanda di Rembau



Negeri Sembilan, negeri beradat
Istana Lama Seri Menanti, Kuala Pilah, Negeri Sembilan
adatnye masih kekal hingga kehari ini..
(xusang dek hujan, xlekang dek panas)
semoga adat dan budaya negeri ini terus terpelihara dari zaman ke zaman..
(biar mati anak, jangan mati adat)


Saturday, 25 June 2011

kem pencinta filem 2010 @UKM

assalamualaikum n salam sejahtera..:)
this is one of my sweet memory..sebab dapat kengkawan yang best kat sane..
n faci2 yang sporting sangat2..memangg syok abis..
aku pegi ni taon lepas..mase akhir taon..yang terlibat dengan kem ni tak silap aku 4negeri..
NS, KL, Melaka n Selangor kot..
mule2 memang agak kurang bercakap dengan diorang..tapi makin hari hubungan kitorang pon makin rapat..
macam2 aktiviti yang diorang buat..n yang paling best..
yang mengajar kitorang berlakon ni memang pelakon yang da berpengalaman dalam bidang lakonan..
terrrbaeekkkk!!!

ni video yang aku buat untuk sume aktiviti yang dijalankan n kenangan2 mase kat sane
tengok laa..:)


video


kitorang sume dipecahkan kepada 7group..
n aku dalam group 5 mase 2..
ni la group 5..kawan2 aku n facilitator aku


video

hari kemuncak memang best sebab aku kene tumbuk betol2 dengan kawan aku..
konon2 nye aku nak selamatkan la tuan puteri 
sekali penyamun 2 tumbok muke aq..dalam latihan memang xpnah kene la
sekali bile hari kemuncak..kene lak penumbuk die kat muke aku..hahaha
memang kenangan yang tak dapat aku lupekan..

nak tengok tak lakonan kitorang mase hari kemuncak??
ni video nye..huhuhu

video

tu la kenangan manis aku mase kat kem pncinta filem 2010 kat ukm..
never forget every second of these moment..
miss u all frenz..:)

Thursday, 23 June 2011

halamakkk aii

eiii aku memang geram giler la ari ni..
maun tak geram kan..aku nak tolong settle baek2 boleh pulak die tengking aku..
da memang tanggungjawab aku p.ketua pengawas kan..
memang macam s*** la kan perangai die..
kawan aku cakap baek2 je mintak duet baju yang die da tempah kat kawan aku 2..
boleh pulak die nak tengking2 kawan aku 2 apahal pulak kan..
da la kau suruh die tempah baju 2..
lepas tu boleh pulak kau nak arahkan die pegi kutip duit kat dak2 yang tak bayar lagi..
ape kes??..2 bukan keje die la wey..
n kau ingat kau suruh kawan2 kau backup kau bawak kayu bagai tu aku takot ke??
cikit pon tak la..hahahahaha..B**O* gile hell la kau ni..hahahaha
kalo berani sangat buat ape ajak kawan suruh backup bawak kayu bagai kan..
sengal punye orang..hahahahaha

Tuesday, 21 June 2011

hari yg bosan..tp best

hari yang bosan..tapi best???..haaa camno tu gak eh..
pelik3..tapi benar..hahaha

ni nak cite la sikit an..aku start dari ape yang membosankan la..
hmm ari ni sememangnye bosan sebab mak aku tak de kat umah..
mak aku pegi kursus kat klang..tinggal la aku kat sini..of coz la bosan kan..
kalo korang pon mesti bosan gak ye tak..
sian mak aku..penat kem dak2 PDK tak hilang lagi da kene pegi kursus pulak..
tapi nak buat camne kan..da mak aku makan gaji..kene la ikot arahan pihak atasan..

next pasal ape yang best ari ni..haa nak tau??..
hehehehe..ari ni best sebab akak aku belanje kat pasar tani..
memang banyak die belanje..hahahaha..maun tak best an..memang terbaek laa
akak aku sorang ni memang everytime die balik..tak sah la kalo die tak belanja..
kalo die balik tu memang mewah la makanan kat umah aku an..best2..hahaha
thanks sis..:)

so 2 la hari yang bosan..tapi best..tu je la dulu untuk kali ni..
next time kalau 
rajin aku update la lagi..assalamualaikum..

Friday, 17 June 2011

aduhh..pening kepala aq..

aduyaiii ema2..ape yang kau pening ni??
huhuhuhu

hmm..macam2 la pulak perangai budak2 pengawas ni
tadi nemo baru bagi tau ade pengawas gaduh dalam group fb..
aku memang tak tau pasal ni..
al maklumlah..lame da tak buka fb..
ape nak jadi la..da banyak kali tegur pon tak reti2 nak berubah..
nak bertegas sangat kang mule la tak puas ati sane sini..
eh penat la kalo macam ni..
macam mane la nak bagi diorang ni sedar yang diorang dalam satu badan pengawas???
sepatutnye tak de langsung pergaduhan berlaku..tapi ape da jadi??
haihhhhh..pening3..pengawas2..tolong la bekerjasama..
dont blame each other..sangat kecewa dengan sikap korang..:(
haihhhhhh

Monday, 13 June 2011

my classmates

ellow!!.sekarang aku nak introduce classmate aku..
kalo korang nak tau..classmates aku memang best..
perangai tak payah nak cakap la..masing2 giler2..hahaha
so, now i want to introduce my classmate
at 4Sc '10' n 5Sc '11'..(^_^)

ni sume heroin kelas Sc..hehehe
yang duduk dari kiri ni anis, ain, ana, ayu, lin n nemo
yang berdiri dari kiri pluak piqah, emy(my twin), aku, ex-Pengetua, peha@mok, tira n anem

da tengok kan heroin2 kelas aku..
sekarang jom tengok hero2 nye pulak..hehehe
haa ni laa hero2 kelas aku..
yang duduk sebelah kiri ni abib n yang sebelah lagi ni pulak shahrizal a.k.a keceng..
yang tengah berdiri dari kiri ni pulak sara, man, emirul n syahril..
actually ade lagi 2orang hero klas aq ni..
name die bleg n ayie..

diorang sume la classmate aku yang giler2 n selalu menceriakan suasana kelas..
memang terbaeekkkkk!!!
luv u all <3..n i'll never forget all of u..:)

hmm rase2 nye tu je la post buat mase ni..mate pon da ngantok
assalamualaikum..(^_^)

yang tertangguh...........

haaaa..ape yang tertangguh ni..
korang nak tau??
kalo tak nak tau pon aku nak cakap jugak..hehehe

sebenar nye exam aku yang tertangguh..huhuhu
sebab waktu exam ari tu aku pegi kem k.polis peringkat kebangsaan..
sume subjek teras da jawab sebelum pegi kem 2..
tapi tinggal subjek elektif je (bio, physics, chem n +math)
JE????..hahahahahaha
mase cuti penggal tu aku dapat jawab paper physics n chem je..
sebab the next day blood pressure aku rendah..
memang tak larat nak pegi sekolah untuk ambik exam..
so today aku sambung pulak ambik exam bio n admathh..
tapi addmath ade lagi 1 paper aku kene abiskan esok..
huhuhuuhu..hopefully aku boleh la jawab..
aminn..

Sunday, 12 June 2011

baru belajar

huhuhu..baru belajar2 nak buat blog..
ermm kat sini aku akan cerita kan pasal kehidupan harian aku..
tapi bukan ari ni coz ari ni nak hias2 sikit blog ni..
tapi entah berape lame pulak tak buka lepas ni..
sebab taon ni spm..ayarrkk cuak giler woo..huhuhu
ape2 pon i'll try my best 2 get an excellent result..(^_^)